Az atomoktól a csillagokig

ugrás a tartalomra

Atomcsill előadás kivonat

Előadó: Dávid Gyula (ELTE TTK, Atomfizikai Tanszék)
Cím: Schrödinger macskája molekulát barkácsol (az Alkímia ma sorozattal közös előadás)
Időpont: 2019. december 12.

Mindenki hallott már a kvantummechanikáról — az Atomcsill sorozatban is több előadás szólt ennek az izgalmas és mély fizikai tudományágnak a szépségeiről és nehézségeiről, az általa leírt jelenségek nehezen elképzelhető, matematikailag azonban jól kezelhető voltáról. A kvantummechanika ikonikus figurája Schrödinger macskája: a szegény jószág félig élő, félig halott (pontosabban képlet ) állapotban várja sorsa jóra vagy rosszra fordulását, miközben — a Fizikus nóta szavaival — azt sem tudja, hogy részecske vagyok, vagy hullám.... Kémia órán viszont mindenki tanulta a kovalens kötést, amit az atomok egymás felé nyújtott vegyérték-kezecskéinek összekapaszkodásával vagy kötő elektronpárok kialakulásával szoktak magyarázni. De vajon mi köze e két képnek egymáshoz? Hogyan juthatunk el Schrödinger macskájától és a kvantummechanikai hullámfüggvény szakemberek számára is nehezen megemészthető fogalmától az atomokat szilárdan összekötő, kemény gyémántkristályt, az információt megbízhatóan megőrző DNS-láncot — vagy a legegyszerűbb esetben hidrogén-molekulát létrehozó kovalens kötés kialakulásáig? Az előadás ezt a nehéz utat igyekszik bemutatni — az előadó reményei szerint — érthető és élvezetes módon.

  • az előadás fóliái:   [pdf] (14,2MB)
  • az előadás videofelvétele:    [mp4] (6,7GB)
    avagy: https://www.youtube.com/watch?v=f9s_VpdYavc

  • ajánlott linkek:
    • Hajnali részecskék — Rádióinterjú Dávid Gyulával a Tilos Rádió Szex-Akció Hírcsoport című műsorában (2020. február 28. 7:00-8:30 óra) az elemi részecskék átalakulásairól, a fekete lyukakról és az Atomcsill sorozatról. Beszélgetőtársak: Magyar Szilárd (Consti) és Malinovszki András (Malkovich). rádiófelvétel [mp3] (156 MB)
    • Rádióinterjú Dávid Gyulával a Tilos Rádióban (2013. október 10. 10-12 óra) a Higgs-bozonért kiadott 2013. évi fizikai Nobel-díjról, a kvantummechanikáról és a relativitáselméletről. Beszélgetőtársak: Csabai Gábor és Buttás Levente. rádiófelvétel [mp3] (106MB)
 

Powered by ELTE TTK Fizikai Intézet

Design: Agócs András Gábor (Nalyman) – Code: Agócs András Gábor (Nalyman) & Király Andrea – Page maintaned by: Király Andrea