2021-22. tanév – 17. évad

Az Atomcsill két alapítója: Cserti József és Dávid Gyula fizikusok az ELTE Podcast vendégei voltak:
Többen kérdeztétek a videóink alatt, hogy milyen teendőink vannak egy nukleáris baleset esetén. Rémhírek és álhírek helyett a szakember válaszát ezen a linken olvashatjátok! Terjesszétek a szakmailag hiteles információt!
Március 10-től kezdve ismét lesznek élő előadások, Megmarad emellett az élő közvetítés is, amelyet a facebook oldalunkon illetve a galileo webcast oldalán tudtok megtekinteni!
Felhívjuk a figyelmet arra is, hogy az április 7-i előadás – az előadó külföldi tartózkodása miatt – online lesz, illetve a szezonzáró előadást – egy héttel korábban – április 21-én tartjuk!

Tudod-e, hogy a globális felmelegedés ellenére igazából jégkorszakban élünk? Vajon végül mind megfagyunk? Hallottál-e arról, hogy nemcsak az emberiség épített atomreaktorokat, hanem kétmilliárd évvel ezelőtt egy afrikai urándús folyómederben maga a természet is összebarkácsolt egy működő reaktort?

Vannak-e olyan kérdéseid a fekete lyukakkal kapcsolatban, amiket sohasem mertél feltenni? Itt az alkalom, hogy választ kapj rájuk! És gondoltad-e, hogy a csillagászok, akik néhány éve már lefényképeztek egy ilyen rejtélyes objektumot, ma már a kettős fekete lyukak megörökítésére készítik fel távcsöveiket és detektoraikat?

Gondoltad-e, hogy a téridő görbületét hamarosan földi laboratóriumokban, részecskefizikai kísérletekben is kimutathatják?

Tudod-e, hogy a hálózatelmélet eredményei szerint minden szinten azonos jellegű törvények irányítják az anyag struktúrákba szerveződését a Világegyetemben – az atomoktól a csillagokig, sőt tovább?

Tudsz-e arról, hogy a fizikusok laboratóriumaiban egyre izmosodik a mesterséges intelligencia, és intenzíven folynak a jövő optikai számítógépeinek előmunkálatai?

Láttál-e már lézerfénnyel lebegtetett részecskéket? És tudod-e, hogy a fizikusok ilyen kísérletekkel próbálnak válaszolni a kvantumelmélet alapkérdéseire?

Tudod-e, hogy a csillagászok már sok ezer Naprendszerünkön kívüli (exo)bolygót fedeztek fel, az asztrofizikusok pedig egyre pontosabb modelleket készítenek csillagok halála után visszamaradó kompakt objektumok egzotikus anyagfajtákat tartalmazó belsejéről?

Hallottál-e arról (bizonyára hallottál, hiszen érdekel a fizika), hogy 2012-ben felfedezték a részecskefizika Standard Modelljének utolsó hiányzó részecskéjét, a Higgs-bozont. De vajon mit csinált e felfedezés óta a CERN Nagy Hadronütköztetője, milyen új ismeretekkel gazdagította a tudományt? És milyen ötletek, vad gondolatok foglalkoztatják az elméleti fizikusokat, akik a Standard Modell továbbfejlesztésén törik a fejüket? Előadásainkból megtudhatod.

Elgondolkodtál-e azon, milyen biokémiai és evolúciós mechanizmusok teszik lehetővé azt, hogy a többsejtű élőlények ilyen sokáig élhetnek? Igen, ez a kérdés is a fizikusok érdeklődési körébe tartozik!

Érdekel-e a jövő? Persze, hiszen az mindenkit érdekel. No de mi a helyzet, ha nem a közvetlen holnapokra, hanem a Világegyetem távoli jövőjének számunkra nehezen elképzelhető kvintillióira kérdezünk rá? A mai fizikának az ilyen kérdésekkel kapcsolatban is van mondanivalója!

És végül tudod-e, hogy mindezeket az izgalmas és a fizikán messze túlmutató témákat itt, Budapesten, az ELTE falai között is kutatják a fizikusok, akik közé te is bekerülhetsz, ha jelentkezel a fizika alapszakra?

Hallottál-e arról, hogy az Atomcsill előadássorozat testvérsorozata, a Kémiai Intézet által szervezett Alkímia ma előadásai a vegytan tudományát igyekszik hasonló formában közel hozni a középiskolásokhoz?

Tudod-e már, ki kapja a 2021-es fizikai Nobel-díjat? Még mi sem tudjuk. De amint megtudjuk, azonnal beszámolunk nektek a díjazottak munkásságáról, és arról is, hogy milyen felfedezéssel érdemelték ki a kitüntetést.

Ha érdekelnek e kérdések és a tudomány válaszai, hallgasd meg és nézd meg a 2021. szeptemberében kezdődő ismeretterjesztő sorozatunk előadásait!

Az atomoktól a csillagokig sorozat tizenhetedik évfolyamában is az ELTE TTK Fizikai Intézetében tevékenykedő, illetve hajdan itt végzett kutatók és oktatók beszélnek a fizika frontvonalába tartozó fizikai érdekességekről, újdonságokról.

Az előadások után a Fizikai Intézet munkatársai látványos és érdekes kísérleteket mutatnak be.

A tavalyi év pusztán online előadásai után az Atomcsill ismét élő előadásokkal jelentkezik – remélhetőleg a teljes évadban.

Sajnos a járványhelyzet ezúttal is közbeszólt, egyelőre online előadásokat tudunk csak tartani. Ha a későbbiekben kedvező fordulat áll be és lehetőségünk lesz jelenléti módon folytatni az évadot, akkor a facebook oldalunkon vagy az oldal tetején található hirdetményben tájékoztatni fogjuk a hallgatóságot.

Március 10-től kezdve ismét lesznek élő előadások, a vonatkozó járványügyi előírások betartása mellett – az Egyetem területén maszk viselése kötelező!

Újabb módosítás: március 7-től megszűnik a maszkviselési kötelezettség is az ELTE területén!

 

Az előadásokat a szokásos időben, minden második csütörtökön 17-19 óra között tartjuk az ELTE lágymányosi Északi tömbjének 0.83 számú, Eötvös Lorándról elnevezett előadótermében. Az előadások real time megtekinthetők lesznek a galileowebcast közvetítőcsoport élő adásában:

Az előadások videofelvétele és az előadók által készített prezentációk egy héten belül felkerülnek weblapunkra és YouTube-csatornánkra is. Ugyanott folytatjuk a korábban csak letöltéssel elérhető régi előadásaink streamelhető formában történő közzétételét is.

Az első előadás: 2021. szeptember 9-én (csütörtökön) 17:00-kor lesz, és online követhető a galileowebcast adásában.

Ha ennél is jobban érdekelnek a fizika érdekes problémái, iratkozz be az ELTE TTK fizika BSc szakára! Az alapszakos diploma megszerzése után jelentkezhetsz a mesterképzésre, és választhatsz, hogy fizikus vagy más rokon szakon kívánsz továbbtanulni. Aki fizikatanár szeretne lenni, közvetlenül az ötéves tanárképzésre jelentkezzen. Az ELTE TTK Fizikai Intézet képzéseire jelentkezők figyelmébe ajánljuk a felvételizőket tájékoztató weblapot: physics.elte.hu/felvi

Az ELTE-re jelentkező, és itt fizikához kapcsolódó tanulmányokat folytató diákok – természetesen a tudomány alapjainak megismerése mellett – már hallgató korukban bekapcsolódhatnak a Fizikai Intézetben folyó, a fizika frontvonalába tartozó izgalmas kutatásokba, melyből ízelítőt nyújt sorozatunk is.

Előadásaink megtekintésére természetesen azokat is várjuk, akik nem akarnak a fizikával hivatásszerűen foglalkozni, csak egyszerűen érdekli őket a fizika, ez az érdekes, gyönyörű, sokszínű, sokoldalú tudomány, az összes természettudomány alaptudománya.

Szeretettel várunk Téged, barátaidat, tanáraidat és szüleidet sorozatunk előadásain – ebben az évben ismét személyesen, ha pedig nem tudsz eljönni, akkor a képernyők előtt –  a sorozat tizenhetedik évadán!

az Atomcsill sorozat szervezői:
Cserti József, Csordás András, Dávid Gyula, Kis-Tóth Ágnes, Koltai János

 

Letöltések:

Fájl Leírás Fájl méret
pdf ACS_2021-2022_reszletes_program_MODMOD Részletes program (2021-22. tanév - 17. évad)
583 KB
pdf ACS_2021-2022_rovid_program_MODMOD Kivonatok nélküli rövid program (2021-22. tanév - 17. évad)
457 KB