2007-8. tanév – 3. évad

Hallottál-e a kvarkokról, a szupravezetésről, a gravitációs hullámokról, vagy arról, meddig tágul a Világegyetem, hogyan párolog el a fekete lyuk?

Tudod-e, hogy mire való az európai Szupergyorsító, miért olyan titokzatos a turbulencia világa, változnak-e a fizikai állandók, mire emlékeznek az emlékező fémek?

Érdekel-e az Univerzum jövője, vagy hogy mire való a virtuális anyag és a Virtuális Obszervatórium, milyen módszerekkel keresik a csillagászok a Naprendszeren kívüli bolygókat? Szerinted túléli-e a fizikusok kísérleteit Schrödinger macskája?

Ha érdekelnek e kérdések és a tudomány válaszai, gyere el a 2007. szeptemberében kezdődő előadássorozatunkra!

Az előadássorozat fő célja annak bemutatása, hogy a fizika nem unalmas, száraz, „iskolás” ismeretek halmaza, hanem izgalmas, fejlődő tudomány, amelynek problémáival és eredményeivel az élet minden területén találkozhatunk. Az idei sorozat a 2005 decemberében megkezdett, elsősorban, de nem kizárólag, középiskolásoknak szóló ingyenes ismeretterjesztő előadássorozat folytatása. Az előadások nagy részét az ELTE Fizikai Intézet oktatói tartják, saját kutatásaikhoz kapcsolódó témákról. Az előadások után a Csodák Palotája munkatársai látványos és érdekes kísérleti bemutatókat tartanak.

Az ELTE-re jelentkező, és itt fizikához kapcsolódó tanulmányokat folytató diákok — természetesen a tudomány alapjainak megismerése mellett — már hallgató korukban bekapcsolódhatnak a Fizikai Intézetben folyó, a fizika frontvonalába tartozó izgalmas kutatásokba, melyből ízelítőt nyújt sorozatunk is.

Az első előadás: 2007. szeptember 27-én (csütörtökön), 17:00-kor lesz, az ELTE TTK lágymányosi északi tömbjében (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A), az Eötvös teremben (földszint 0.83 terem).
Az előadások ingyenesek.