2008-9. tanév – 4. évad

Hallottál-e az új genfi szupergyorsítóról, a méhsejtszerű szénhálóról, a grafénről, vagy arról, mi köze a fekete lyukaknak az entrópiához és a termodinamika II. főtételéhez, mi a szerepe a villámoknak a Föld negatív elektromos töltésének fenntartásában?

Tudod-e, hogyan mozognak együtt a rajokban repülő madarak, mi a kapcsolat a fehérjék kölcsönhatásai és a középiskolások barátsági hálózatai között, hogyan árulkodik a spinek tánca az emberi agy szerkezetéről, melyik a legkevésbé környezetszennyező energiaforrás, miért jobb együttműködni, mint élősködni, hogyan bolyonganak az elemi részecskék a tizenegy dimenziós térben?

Érdekel-e, honnan tudhatjuk, hol és hogyan készültek a Nemzeti Múzeumban őrzött koronázási palást aranyszálai, valóban vannak-e paradoxonok és ellentmondások a relativitáselméletben, milyenek a csak néhány atomnyi mennyiségben előállított szupernehéz elemek kémiai tulajdonságai?

Ha érdekelnek e kérdések és a tudomány válaszai, gyere el a 2008. szeptemberében kezdődő előadássorozatunkra!

Az ELTE TTK Fizikai Intézetében tevékenykedő kutatók és oktatók beszélnek a fizika frontvonalába tartozó fizikai érdekességekről, újdonságokról.

Bemutatjuk azokat a lehetséges tanulmányi utakat is, amelyet a hazai felsőoktatás patinás, nemzetközi hírnévnek és elismertségnek örvendő egyeteme kínál a vállalkozó kedvű, érdeklődő fiataloknak.

Az első előadás: 2008. szeptember 25-én (csütörtökön), 17:00-kor lesz, az ELTE TTK lágymányosi északi tömbjében (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A), az Eötvös teremben (földszint 0.83 terem).
Az előadások ingyenesek.

Honlapunkon megtalálhatók az elhangzott és a közeljövőben tervezett előadások címei, előadói és rövid ismertetései, sőt minden, a sorozat kezdete óta elhangzott előadás anyaga, köztük a legtöbb előadás videófelvétele is letölthető.

Egyes előadásaink anyaga cikk formájában is megjelent a Természet Világa, illetve a Fizikai Szemle hasábjain.

Az előadások után a Csodák Palotája munkatársai látványos és érdekes kísérleti bemutatókat tartanak.

Ha ennél is jobban érdekelnek ezek a kérdések, iratkozz be az ELTE TTK fizika BSc szakára! Három év után választhatsz, fizikus, biofizikus, geofizikus, csillagász, meteorológus vagy fizika tanár akarsz-e lenni.

Az ELTE-re jelentkező, és itt fizikához kapcsolódó tanulmányokat folytató diákok – természetesen a tudomány alapjainak megismerése mellett – már hallgató korukban bekapcsolódhatnak a Fizikai Intézetben folyó, a fizika frontvonalába tartozó izgalmas kutatásokba, melyből ízelítőt nyújt sorozatunk is.

Sorozatunkra természetesen azokat is várjuk, akik nem akarnak a fizikával hivatásszerűen foglalkozni, csak egyszerűen érdekli őket ez az érdekes, gyönyörű, sokszínű, sokoldalú tudomány, az összes természettudomány alaptudománya.

Szeretettel várunk Téged, barátaidat, tanáraidat és szüleidet sorozatunkon!

az ELTE TTK Fizikai Intézet munkatársai