2009-10. tanév – 5. évad

Hallottad-e már az Univerzum hangjait? Hallottál-e új genfi szupergyorsítóról, a nanorobotok működését akadályozó Casimir-effektusról, a villámok statisztikájáról? Láttad-e már az elemi részecskéket modellező szolitonok ütközését a laborasztalon?

Tudod-e, melyik családban volt négy Nobel-díjas, milyen ügyeket vizsgál a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség, miért kell csapdába zárni a hideg atomokat, hogy lehet felhasználni az űrből készült felvételeket a Föld belsejének kutatására, miből vannak és hogyan működnek a molekuláris motorok, hogyan fúrnak alagutat a részecskék a potenciálgát alatt, és mi módon lehet ezt kihasználni kémkedés céljából?

Érdekel-e, milyen a káosz fizikája, miben különböznek a régészek által talált több száz vagy több ezer éves anyagok mai megfelelőjüktől, milyen módszerekkel lehet elemezni a komplex hálózatok szerkezetét, hogyan számította ki egy főleg magyar tudósokból álló kutatócsoport a proton tömegét a kvantumszíndinamika elmélete alapján?

Ha érdekelnek e kérdések és a tudomány válaszai, gyere el a 2009. szeptemberében kezdődő előadássorozatunkra!

Az ELTE TTK Fizikai Intézetében tevékenykedő kutatók és oktatók beszélnek a fizika frontvonalába tartozó fizikai érdekességekről, újdonságokról.

Bemutatjuk azokat a lehetséges tanulmányi utakat is, amelyet a hazai felsőoktatás patinás, nemzetközi hírnévnek és elismertségnek örvendő egyeteme kínál a vállalkozó kedvű, érdeklődő fiataloknak.

Az első előadás: 2009. szeptember 24-én (csütörtökön), 17:00-kor lesz, az ELTE TTK lágymányosi északi tömbjében (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A), az Eötvös teremben (földszint 0.83 terem).
Az előadások ingyenesek.

Honlapunkon megtalálhatók az elhangzott és a közeljövőben tervezett előadások címei, előadói és rövid ismertetései, sőt minden, a sorozat kezdete óta elhangzott előadás anyaga, köztük a legtöbb előadás videófelvétele is letölthető.

Egyes előadásaink anyaga cikk formájában is megjelent a Természet Világa, illetve a Fizikai Szemle hasábjain.

Az előadások után látványos és érdekes kísérleti bemutatók lesznek.

Ha ennél is jobban érdekelnek ezek a kérdések, iratkozz be az ELTE TTK fizika BSc szakára! Három év után választhatsz, fizikus, biofizikus, geofizikus, csillagász, meteorológus vagy fizika tanár akarsz-e lenni.

Az ELTE-re jelentkező, és itt fizikához kapcsolódó tanulmányokat folytató diákok – természetesen a tudomány alapjainak megismerése mellett – már hallgató korukban bekapcsolódhatnak a Fizikai Intézetben folyó, a fizika frontvonalába tartozó izgalmas kutatásokba, melyből ízelítőt nyújt sorozatunk is.

Sorozatunkra természetesen azokat is várjuk, akik nem akarnak a fizikával hivatásszerűen foglalkozni, csak egyszerűen érdekli őket ez az érdekes, gyönyörű, sokszínű, sokoldalú tudomány, az összes természettudomány alaptudománya.

Szeretettel várunk Téged, barátaidat, tanáraidat és szüleidet sorozatunkon!

 

az ELTE TTK Fizikai Intézet munkatársai