2010-11. tanév – 6. évad

Hallottál-e már a zivatarfelhők felett táncoló vörös lidércekről, a sokmilliárd fok hőmérsékletű tökéletes kvarkfolyadékról, és napjaink szupergyorsítójáról, a genfi Nagy Hadronütköztetőről (LHC)? Hallottál-e arról, mi történt 1986-ban a csernobili atomerőműben, és milyen hatással van ez mai, mindennapi életünkre?

Láttad-e már a láthatatlan sötét anyagot? Láttad-e lassított felvételen, hogyan folyik a homok, a gabona és más szemcsés anyag? Láttad-e már működés közben azokat a kísérleti berendezéseket, amelyeket Eötvös Loránd és Jedlik Ányos több mint száz éve saját kezűleg készített, és amelyekkel számos világhírű fizikai kísérletet hajtottak végre a pesti egyetemen?

Tudod-e, hogy miben különbözöl az egértől? És tudod-e, hogy e különbségek ellenére szervezeted molekuláris szabályozó mechanizmusai lényegében megegyeznek a többi élőlényével? Tudod-e, hogy tested atomjai évmilliárdokkal ezelőtt felrobbant, szupernóvává vált csillagokból származnak? És tudod-e, hogy ez az atomos anyag az Univerzum tömegének mindössze négy százalékát teszi ki? Tudod-e, hogy mi a manó az a nano? Tudod-e, miért tekintjük Galileit a modern természettudományos gondolkodásmód megteremtőjének? Tudod-e, miért kell a világ legnagyobb tudományos berendezéseivel keresnünk a világ legkisebb részecskéit?

Érdekel-e, hogyan működnek a szilicium alapú napelemek, milyen elektronikai eszközök bújnak meg a laptopod fekete dobozának belsejében, és hogyan működnek? Érdekel-e, mikor veszik át az energiatermelés főszerepét a tiszta, hatékony és környezetbarát fúziós erőművek? Érdekel-e, mire megy egy magyar elektronikai cég a világversenyben, és mire jó a fizikus diploma az üzleti életben?

Ha érdekelnek e kérdések és a tudomány válaszai, gyere el a 2010. szeptemberében kezdődő előadássorozatunkra!

Az ELTE TTK Fizikai Intézetében tevékenykedő kutatók és oktatók beszélnek a fizika frontvonalába tartozó fizikai érdekességekről, újdonságokról.

Bemutatjuk azokat a lehetséges tanulmányi utakat is, amelyet a hazai felsőoktatás patinás, nemzetközi hírnévnek és elismertségnek örvendő egyeteme kínál a vállalkozó kedvű, érdeklődő fiataloknak.

Az első előadás: 2010. szeptember 30-án (csütörtökön), 17:00-kor lesz, az ELTE TTK lágymányosi északi tömbjében (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A), az Eötvös teremben (földszint 0.83 terem).
Az előadások ingyenesek.

Honlapunkon megtalálhatók az elhangzott és a közeljövőben tervezett előadások címei, előadói és rövid ismertetései, sőt minden, a sorozat kezdete óta elhangzott előadás anyaga, köztük a legtöbb előadás videofelvétele is letölthető.

Egyes előadásaink anyaga cikk formájában is megjelent a Természet Világa, illetve a Fizikai Szemle hasábjain.

Az előadások után a Fizikai Intézet munkatársai látványos és érdekes kísérleteket mutatnak be.

Ha ennél is jobban érdekelnek ezek a kérdések, iratkozz be az ELTE TTK fizika BSc szakára! Három év után választhatsz, fizikus, biofizikus, geofizikus, csillagász, meteorológus vagy fizika tanár akarsz-e lenni.

Az ELTE-re jelentkező, és itt fizikához kapcsolódó tanulmányokat folytató diákok – természetesen a tudomány alapjainak megismerése mellett – már hallgató korukban bekapcsolódhatnak a Fizikai Intézetben folyó, a fizika frontvonalába tartozó izgalmas kutatásokba, melyből ízelítőt nyújt sorozatunk is.

Sorozatunkra természetesen azokat is várjuk, akik nem akarnak a fizikával hivatásszerűen foglalkozni, csak egyszerűen érdekli őket ez az érdekes, gyönyörű, sokszínű, sokoldalú tudomány, az összes természettudomány alaptudománya.

Szeretettel várunk Téged, barátaidat, tanáraidat és szüleidet sorozatunkon!

a sorozat szervezői: Cserti József, Csordás András, Dávid Gyula, Király Andrea