2011-12. tanév – 7. évad

Hallottál-e már a kvantumfolyadékokról, a nanoelektromechanikáról és a 2010-ben Nobel-díjjal jutalmazott grafénről? Hallottál-e már a kihűlés hatására felforrósodó anyagokról és a rejtélyes gamma-kitörésekről? Hallottál-e arról, hogyan használható a fizika és a fizikusi tapasztalat az üzleti életben?

Láttad-e már a felfelé folydogáló cseppfolyós héliumot, a karambolozó hullámok által kirajzolt csodálatos mintázatokat vagy a nukleáris völgy szintvonalas térképét? Láttad-e saját agyad belsejét egy pozitron-emissziós tomográffal készült felvételen? És láttad-e a fukusimai reaktor-baleset megdöbbentő képeit?

Tudod-e, mit kell tenni a következő években a fizikusoknak és a mérnököknek, hogy többet ne láss ilyen képeket? Tudod-e, mi tartja össze az atommagot, és tudod-e, miért lehet mégis energiát nyerni az atommagok széthasításávaé? Tudod-e, milyen módon tart kapcsolatot egymással több száz fényéves távolságból is két összefonódott foton? És tudod-e, hogyan próbálják a fizikusok és az informatikusok a kvantumrészecskéknek ezt a titokzatos viselkedését a közeljövő szupergyors kvantumszámítógépének megalkotására felhasználni?

Érdekel-e, hogyan lehet a furcsa és nehezen elképzelhető kvantumjelenségeket egymással szimulálni, hogyan használhatók fel kincskeresésre a kozmikus sugárzás hatására a légkörben keletkező müonok, milyen a telefonod kijelzőjében képalkotásra használt folyadékkristályok molekuláris szerkezete, és hogyan teszi lehetővé ez a szerkezet a képalkotást? Érdekel-e, hogy a fizika által tanulmányozott számtalan érdekes jelenség hogyan kerülhet kapcsolatba a mindennapi élettel? És érdekel-e, hol lehet mindezeket a csodákat alaposabban megismerni, kutatni és tanulmányozni?

Ha érdekelnek e kérdések és a tudomány válaszai, gyere el a 2011. szeptemberében kezdődő előadássorozatunkra!

Az ELTE TTK Fizikai Intézetében tevékenykedő kutatók és oktatók beszélnek a fizika frontvonalába tartozó fizikai érdekességekről, újdonságokról.

Bemutatjuk azokat a lehetséges tanulmányi utakat is, amelyet a hazai felsőoktatás patinás, nemzetközi hírnévnek és elismertségnek örvendő egyeteme kínál a vállalkozó kedvű, érdeklődő fiataloknak.

Az első előadás: 2011. szeptember 29-én (csütörtökön), 17:00-kor lesz, az ELTE TTK lágymányosi északi tömbjében (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A), az Eötvös teremben (földszint 0.83 terem).
Az előadások ingyenesek.

Honlapunkon megtalálhatók az elhangzott és a közeljövőben tervezett előadások címei, előadói és rövid ismertetései, sőt minden, a sorozat kezdete óta elhangzott előadás anyaga, köztük a legtöbb előadás videófelvétele is letölthető.

Egyes előadásaink anyaga cikk formájában is megjelent a Természet Világa, illetve a Fizikai Szemle hasábjain.

Az előadások után a Fizikai Intézet munkatársai látványos és érdekes kísérleteket mutatnak be.

Ha ennél is jobban érdekelnek ezek a kérdések, iratkozz be az ELTE TTK fizika BSc szakára! Három év után választhatsz, fizikus, biofizikus, geofizikus, csillagász, meteorológus vagy fizika tanár akarsz-e lenni.

Az ELTE-re jelentkező, és itt fizikához kapcsolódó tanulmányokat folytató diákok – természetesen a tudomány alapjainak megismerése mellett – már hallgató korukban bekapcsolódhatnak a Fizikai Intézetben folyó, a fizika frontvonalába tartozó izgalmas kutatásokba, melyből ízelítőt nyújt sorozatunk is.

Sorozatunkra természetesen azokat is várjuk, akik nem akarnak a fizikával hivatásszerűen foglalkozni, csak egyszerűen érdekli őket ez az érdekes, gyönyörű, sokszínű, sokoldalú tudomány, az összes természettudomány alaptudománya.

Szeretettel várunk Téged, barátaidat, tanáraidat és szüleidet sorozatunkon!

a sorozat szervezői: Cserti József, Csordás András, Dávid Gyula, Jenei Péter, Király Andrea