2021-22. tanév – 17. évad

Tudod-e, hogy a globális felmelegedés ellenére igazából jégkorszakban élünk? Vajon végül mind megfagyunk? Hallottál-e arról, hogy nemcsak az emberiség épített atomreaktorokat, hanem kétmilliárd évvel ezelőtt egy afrikai urándús folyómederben maga a természet is összebarkácsolt egy működő reaktort?

Vannak-e olyan kérdéseid a fekete lyukakkal kapcsolatban, amiket sohasem mertél feltenni? Itt az alkalom, hogy választ kapj rájuk! És gondoltad-e, hogy a csillagászok, akik néhány éve már lefényképeztek egy ilyen rejtélyes objektumot, ma már a kettős fekete lyukak megörökítésére készítik fel távcsöveiket és detektoraikat?

Gondoltad-e, hogy a téridő görbületét hamarosan földi laboratóriumokban, részecskefizikai kísérletekben is kimutathatják?

Tudod-e, hogy a hálózatelmélet eredményei szerint minden szinten azonos jellegű törvények irányítják az anyag struktúrákba szerveződését a Világegyetemben – az atomoktól a csillagokig, sőt tovább?

Tudsz-e arról, hogy a fizikusok laboratóriumaiban egyre izmosodik a mesterséges intelligencia, és intenzíven folynak a jövő optikai számítógépeinek előmunkálatai?

Láttál-e már lézerfénnyel lebegtetett részecskéket? És tudod-e, hogy a fizikusok ilyen kísérletekkel próbálnak válaszolni a kvantumelmélet alapkérdéseire?

Tudod-e, hogy a csillagászok már sok ezer Naprendszerünkön kívüli (exo)bolygót fedeztek fel, az asztrofizikusok pedig egyre pontosabb modelleket készítenek csillagok halála után visszamaradó kompakt objektumok egzotikus anyagfajtákat tartalmazó belsejéről?

Hallottál-e arról (bizonyára hallottál, hiszen érdekel a fizika), hogy 2012-ben felfedezték a részecskefizika Standard Modelljének utolsó hiányzó részecskéjét, a Higgs-bozont. De vajon mit csinált e felfedezés óta a CERN Nagy Hadronütköztetője, milyen új ismeretekkel gazdagította a tudományt? És milyen ötletek, vad gondolatok foglalkoztatják az elméleti fizikusokat, akik a Standard Modell továbbfejlesztésén törik a fejüket? Előadásainkból megtudhatod.

Elgondolkodtál-e azon, milyen biokémiai és evolúciós mechanizmusok teszik lehetővé azt, hogy a többsejtű élőlények ilyen sokáig élhetnek? Igen, ez a kérdés is a fizikusok érdeklődési körébe tartozik!

Érdekel-e a jövő? Persze, hiszen az mindenkit érdekel. No de mi a helyzet, ha nem a közvetlen holnapokra, hanem a Világegyetem távoli jövőjének számunkra nehezen elképzelhető kvintillióira kérdezünk rá? A mai fizikának az ilyen kérdésekkel kapcsolatban is van mondanivalója!

És végül tudod-e, hogy mindezeket az izgalmas és a fizikán messze túlmutató témákat itt, Budapesten, az ELTE falai között is kutatják a fizikusok, akik közé te is bekerülhetsz, ha jelentkezel a fizika alapszakra?

Hallottál-e arról, hogy az Atomcsill előadássorozat testvérsorozata, a Kémiai Intézet által szervezett Alkímia ma előadásai a vegytan tudományát igyekszik hasonló formában közel hozni a középiskolásokhoz?

Ha érdekelnek e kérdések és a tudomány válaszai, nézz bele a 2021. szeptemberében kezdődött előadássorozatunkba!

Letöltések:

Fájl Leírás Fájl méret
pdf ACS_2021-2022_rovid_program_MODMOD Kivonatok nélküli rövid program (2021-22. tanév - 17. évad)
457 KB
pdf ACS_2021-2022_reszletes_program_MODMOD Részletes program (2021-22. tanév - 17. évad)
583 KB