A gravitációs kút és az inga: Eötvös Loránd és elődei világhírű kísérletei a pesti tudományegyetemen (Ünnepi előadás az ELTE fennállásának 375. évfordulója alkalmából) 📺

Skrapits Lajos (ELTE TTK, Anyagfizikai Tanszék)

#73, geofizika, kísérletek
Időpont:  2010.10.14. (17:00 - )

Kivonat:

1919-ben, Eötvös halálakor Einstein kijelentette, hogy a klasszikus fizika egyik fejedelme távozott az élők sorából. Eötvös Lorándnak ingájával sikerült 200 milliomod pontossággal kimutatni a tehetetlen és súlyos tömeg azonosságát. Ez a kísérlet az Einstein-féle általános relativitáselmélet kísérleti alapköve és a magyar kísérleti fizika világhírű eredménye. Eötvös nevét együtt említik Einstein, Galilei és Newton nevével az általános relativitáselmélet kapcsán. Az Eötvös-inga nemcsak az elméleti fizikában, de a gyakorlatban is alapvető fontosságúvá vált, hiszen geofizikusok és olajkutatók generációi használták a Föld ásványkincseinek felkutatására. Eötvös Loránd sokat tanult egyetemi professzor-elődjétől, Jedlik Ányostól, akinek számos kísérlete és találmánya ismert, mint például a dinamó. Az előadáson Eötvös korabeli eszközökkel, illetve kisfilmeken mutatjuk be Jedlik Ányos és Eötvös Loránd kísérleteit, melyek méltán váltak világhírűvé az elmúlt időkben.

Skrapits Lajos előadását megelőzően hangzott el Cserti József rövid ismertetője a 2010. évi fizikai Nobel-díjasokról és a grafénról.

Letöltések:

Fájl Leírás Fájl méret
pdf atomcsill_6_02b_Cserti_Jozsef Cserti József előadásának fóliái
2 MB