A részecskefizika útkereső kora – megértenénk-e a kérdést, ha a Világegyetem válaszolna? 📺

Varga Dezső (Wigner FK)

#263, részecskefizika (elméleti), részecskefizika (kísérleti), tudománytörténet
Időpont:  2024.02.08. (17:00 - )

Kivonat:

Anyu, köszönöm a szülinapi távcsövet, csupa fénylő galaxis az ég! De miért forog mind olyan furán? Környezetből tanultuk, hogy a gravitációs erő négyzetesen csökken a távolsággal… nem kellene a külsejének lassabban forognia? Hát, tudod kislányom, nem minden anyag, ami fénylik… lehet hogy sötét. De akkor mi az? Van a mi Galaxisunkban is, vagy bennünk is…?

Sokszor előfordult a tudomány fejlődése során, hogy egyszerű kérdésekre nem tudtuk a választ, mert hiányzott valami lényeges elem. Amikor aztán megleltük, nem mindig örülhettünk, mert néha fura vagy bonyolult volt a válasz. Mi a gravitáció? (Olyan igazából nincs is.) Miért kering csak adott pályákon egy elektron az atommag körül? (Nem is kering, nem is pályán…)

A részecskefizika – ami az anyag legalapvetőbb szerkezetének megértését tűzte zászlójára – olyan kérdésekbe ütközött, amiket meglepően egyszerű megérteni, de nem igazán látszik hol keressük a választ. Valahogy a részecskefizika jelenlegi világképe túl „tökéletes”. Az előadás bemutatja a részecskefizika alapgondolatait, az ezt megalapozó felfedezéseket, a méréseket végző szuper-mikroszkópokat azaz gyorsítókat, és hogy milyen kérdéseken töprengenek a jelen részecskefizikusai, legjobb úton afelé hogy „ők még ugye nem tudták… ” kezdetű mondatok alanyaivá váljanak valamikor a jövőben.

Letöltések:

Fájl Leírás Fájl méret
pdf atomcsill_19_10_Varga_Dezso Az előadás fóliái
2 MB