A szuperszonikus mentőautó 📺

Időpont: 2021.01.14., 17:00 - 18:30   | 216. előadás
elemi fizika, optika

Dávid Gyula (ELTE TTK, Atomfizikai Tanszék):

Kivonat:

Számos fizikakönyv magyarázza a Doppler-effektust a mentőautó példáján: figyeljük meg a nyílegyenesen felénk közeledő mentőautó hangjának magasságát, majd tegyük meg ugyanezt a tőlünk távolodó mentőautóval is! Ám akik ezt a kísérletet a valóságban is végre akarták hajtani, rosszul jártak, mert a mentőautó elgázolta őket.

Legyünk hát óvatosabbak! Álljunk félre a mentőautó útjából, és kövessük az eseményeket (a mentőautó közeledését, majd távolodását, az észlelt hang irányának és frekvenciájának változását) a biztonságos járdáról! A játék kedvéért még azt is megengedhetjük, hogy a kísérletben megfigyelt mentőautó mozgása kritikus avagy szuperszonikus, azaz a hang sebességével megegyező vagy annál is gyorsabb legyen.

Igen meglepő, hogy ezzel az egyszerű mozdulattal, szemléletváltással, azaz a megfigyelő nézőpontjának csekély megváltoztatásával milyen új és érdekes jelenségeknek lehetünk tanúi. Egyben mélyebb bepillantást kaphatunk egy régóta ismert(nek vélt) jelenség, a Doppler-effektus fizikájába. Nem mellesleg azt is megtudhatjuk, mekkora Doppler-effektust szenvedett és hogyan gyorsult látszólag “szupermilitáris” sebességre Napóleon Moszkva felé menetelő hadserege.


Kapcsolódó linkek:

Letöltések:

Fájl Leírás Fájl méret
pdf atomcsill_16_7_David_Gyula Az előadás fóliái
2 MB