A széndioxidról fizikatanár szemmel (Elsőbbség a kísérleteknek!) 📺

Härtlein Károly (Budapesti Műszaki Egyetem, Fizikai Intézet)

#166, kísérletek
Időpont:  2017.02.09. (17:00 - )

Kivonat:

A szén-dioxid színtelen, szagtalan (esetleg enyhén savanykás szagú), savanykás ízű, a levegőnél nehezebb, nem éghető gáz. Vízzel vegyítve szénsavat (H2CO3) képez. Töményen belélegezve mérgező! Az ivóvíz előkezelésénél és a szennyvíz semlegesítésénél szintén gyakori a CO2 alkalmazása. Mélyhűtött cseppfolyós illetve szilárd formában (szárazjég) −79 °C-ig hűtőközegként használják. A szárazjégszórás a kíméletes felülettisztítás egyik eszköze.
A szén-dioxidot számtalan helyen használják, alkalmazzák: az élelmiszeriparban például a szén-dioxid tesz buborékossá sok üdítőitalt. A szén-dioxid kibocsájtás szó hallatán mindenkinek az jut az eszébe, hogy az emberiség minden évben körülbelül negyvenmilliárd tonna szén-dioxidot juttat a légkörbe, ami nagyban hozzájárul a globális felmelegedéshez.
Mindezekről azonban kevés szó fog esni, mert a szén-dioxid halmazállapot-változásai oly csodásak, — nyomás alatt könnyen cseppfolyósítható kis sűrűségű, színtelen folyadékká, hirtelen nyomás-csökkentéskor (expandáltatva) szilárd hószerű anyagot, szénsavhavat, más néven szárazjeget képez — hogy e folyamatok kísérleti bemutatásának szentelem az előadásomat!

Letöltések:

Fájl Leírás Fájl méret
pdf atomcsill_12_10_Hartlein_Karoly Az előadás fóliái
2 MB