Galilei és a modern természettudomány kialakulása

Radnóti Katalin (ELTE TTK Fizikai Intézet)

#85, tudománytörténet
Időpont:  2011.04.28. (17:00 - )

Kivonat:

Galilei tekinthető az első igazi fizikusnak, aki munkája során megalkotta a természettudományos leírás módszereit is. Ő volt az, aki a távcsövet először az ég felé fordította, sikeresen megoldotta a szabadesés és a hajítások leírását, mely korának fontos tudományos kérdése volt, és később alapvetőnek bizonyult a newtoni fizika kibontakozásában. Első ízben beszélt a mellékes hatások elhanyagolásának szükségességéről, elképzelte, hogy milyen is lehet az úgynevezett ideális eset. Ezzel bevezette a modellalkotást a természettudományos jelenségek leírásához, mely kiemeli a lényeges elemeket, és a többit elhanyagolja, egyszerűsít, és ezzel a jelenséget hozzáférhetővé teszi a matematikai tárgyalás számára. Az előadás során bemutatom Galilei módszerét, legfontosabb gondolatait, könyveit, izgalmas életének főbb állomásait.

  • Az előadáshoz kapcsolódó cikkek:
    • Radnóti Katalin: Galilei szerepe a mai, modern világképünk kialakulásában I. (megjelent a Fizikai Szemle 2009. évi januári számában) [pdf] (1,5MB)
    • Radnóti Katalin: Galilei szerepe a mai, modern világképünk kialakulásában II. (megjelent a Fizikai Szemle 2009. évi februári számában) [pdf] (615KB)

Letöltések:

Fájl Leírás Fájl méret
pdf atomcsill_6_14_Radnoti_Katalin Az előadás fóliái
3 MB