Honnan tudjuk, hogy hány éves a Föld és a földi élet? 📺

Szöllősi Gergely (ELTE TTK, Biológiai Fizikai Tanszék)

#182, adattudomány, alkalmazott fizika, geofizika
Időpont:  2018.03.22. (17:00 - )

Kivonat:

Charles Darwin geológiai megfontolások alapján több milliárd évesnek becsülte a Föld korát. Nem sokkal Darwin után William Thomson a Föld hűlése alapján 100 milló év körüli számra jutott, majd később (ekkor már Lord Kelvin néven) ezt 20 millió évre pontosította. 20 millió év megdöbbentően kevés idő a Föld és a földi élet kialakulására: ennek az ellentmondásnak feloldása a 19. század közepének egyik központi tudományos problémája volt.
De hány éves is a Föld, és ezt honnan tudhatjuk? Mi a helyzet a földi élettel és különböző válfajaival? Honnan tudjuk, hogy mikor jelent meg a fotoszintézis, vagy hogy hány évesek az emlősök?
Ezekre a kérdésekre próbálok meg válaszolni, és geológiai alapkérdéseket áttekintve megmutatni, hogy a kövekben fennmaradt fosszílialenyomatok mellett génjeinkben is hordozunk információt az evolúciós és földtörténeti régmúltról. Megmutatom, hogy ezeket molekuláris fosszíliaként használva miként oldhatjuk meg az evolúció időrendiségével kapcsolatos dilemmákat, a Föld történetével összefüggésben is, különös tekintettel a mikrobiális evolúcióra, ahol az elérhető fosszíliák száma igen szűkös.

További ajánlott linkek:

Letöltések:

Fájl Leírás Fájl méret
pdf atomcsill_13_12_Szollosi_Gergely Az előadás fóliái
7 MB