Fukusima — mi történt és mi várható? 📺

Kulacsy Katalin (MTA-KFKI Atomenergia Kutatóintézet)

#83, energetika, fizika és társadalom, magfizika
Időpont:  2011.03.24. (17:00 - )

Kivonat:

Az utóbbi napok szomorú szenzációja volt a Japánt sújtó földrengés és az azt kísérő cunami. A katasztrófát súlyosbította, hogy több atomerőműben is üzemzavar lépett fel, egyikük, a fukusimai erőmű több blokkjában bekövetkezett balesetsorozat pedig azóta is napról napra súlyosabb katasztrófával fenyegető hírként tér vissza a napisajtóban. Az Atomcsill sorozatban néhány hete beszéltünk a csernobili grafitmoderátoros atomerőmű katasztrófájáról, megemlítve, hogy hasonló eseményre vízhűtésű erőműben nem kerülhet sor. Hogy történhetett meg tehát a mostani baleset a vízhűtésű japán erőműben? Mi történt, mi történik, mi várható Fukusimában? Fenyegeti-e az esemény az erőmű közvetlen környezetén kívüli világot, Japánt, Ázsiát, Európát? Lehet-e, lesz-e Fukusimából második Csernobil? És persze felmerül az a kérdés is: indokolt-e leállítani a világ távoli részein működő reaktorokat, lefújni az új atomerőművek építését célzó programokat?

Jelenleg még igen kevés pontos technikai információ áll rendelkezésünkre, reméljük, az előadás időpontjában már részletesebb adatokkal rendelkezünk. Az érdeklődőknek addig is ajánljuk Aszódi Attila professzor elemzéseit.

további ajánlott linkek:
  • Aszódi Attila: A fukusimai atomerőmű balesete és hatásai c. előadása (Budapest, BME Fizikai Intézete - 2011. április 20.): archive.galileowebcast.hu
  • Aszódi Attila, Boros Ildikó: Az atomenergia jövôje Fukusima után, Fizikai Szemle, LXII/1 (2012). 1. rész (pdf), 2. rész (pdf).

Letöltések:

Fájl Leírás Fájl méret
pdf atomcsill_6_12_Kulacsy_Katalin Az előadás fóliái
7 MB